"A multitasking azt jelenti, hogy egyszerre, egy időben több dolgot vagyunk képesek csinálni. Ezt a szót azonban csak a számítógépekkel kapcsolatban lenne szabad használni, amely területről a fogalom eredetileg is származik – az ember ugyanis erre képtelen. Egyszerűen nem így van összerakva az agyunk. Egyszer alkalmam nyílt megkérdezni dr. Freund Tamás agykutatót, miért érzem úgy, hogy egyre nehezebben megy nekem a multitasking. Kedvesen mosolyogva rám nézett, és azt mondta: nyugodjak bele, sosem tudtam multitaskolni. Azt javasolta, képzeljem el az emberi figyelmet úgy, mint egy lőtornyot, amely körbe forog, de egyetlen ablaka van. Ahogy forog a torony, mindig csak ezen az egy ablakon látsz ki, csakis arra tudsz lőni/fókuszálni, ami éppen az ablak látóterébe esik. Persze mondhatod, hogy jó, de akkor mi van azzal, hogy autót vezetek és közben zenét hallgatok? Hiszen akkor is két dolgot csinálok egyszerre! Igen, de amíg az egyikre aktívan figyelsz (remélhetőleg az autóvezetésre), addig a másik egy automatikus, a háttérben zajló dolog. Máig élénken él bennem, hogy amikor kezdő autóvezető voltam, a papám nem engedte, hogy menet közben szóljon a rádió, mert azt mondta, akkor a zenére fogok figyelni – hiszen az az ismerősebb inger számomra, és nem szabad, hogy bármi elvonja a figyelmemet a forgalomról. Szóval hiába ringatod magad abba a hitbe, hogy te egyszerre több dologgal tudsz zsonglőrködni, csak magadat áltatod, és így nem fogsz hamarabb végezni a hosszú tevékenységlistáddal.” Dr. Füredi Júlia