Levente Erika talán ezt a videot a másik témához kellene feltenni, oda jobban illene, ahogy te is írod egyébként. Valószínű eleve oda (a függőség témához) akartad feltenni, és véletlenül került ide az “Önellátás a gyakorlatban” témához
Erika Nyugodtan lehet, de nem függőségi téma, hanem az önellátásra buzdít, ha jól emlékszem, azért tettem ide, de nem hallgattam végig, csak félig. Elnézést, ha nem ide illő… 😀
J.Sz.István Igen jó termelési lehetőségek között, (háznál, öntözéssel) 30 nm területet számítva a legfontosabb zöldségféléket, 50 nm számítva pedig szinte mindent meg lehet kellő beosztással termelni. Közepesen jó (átlagos) lehetőségek között 80-100 nm Gyenge (külterjesen, öntözhetőség nélküli, távoli) lehetőségek között 150 nm Ez alapján számoltam egy kicsit, mondjuk a legrosszabb körülményeket vettem, ahol egy személyre 150 nm terület kell. Ez öt személyre 750 nm, vagyis 7 és fél ár. Tehát ez alapján a szükségesnek vélt 1 hektár terület túlzásnak tűnik 🙂
Levente J.Sz.István Azt is figyelembe kell venni, hogy ez csak a zöldségekről szól (pontatlan az általam idézett blogbejegyzés címe ilyen értelemben) A gabonafélékről nem esik szó egyáltalán, pedig az is alapszükséglet, ugyanúgy a gyümölcsről sem (nekem a saját étrendemben az alma az alapélelmiszer kategóriába tartozik). Ezen felül van természetesen a tej és tojás fogyasztás (még nem vagyok vegán) meg a húsevőknek a hús előállításához szükséges terület (pajta, kaszáló, takarmány stb.). Utóbbi engem nem érint.
Levente J.Sz.István De mindenképpen egy jó kiinduló pont mert szorult esetben vegán étrenden is simán lehet élni… Az előbb nem fogalmaztam pontosan, mert ha tejet és tojást fogyasztok, szinte akkora a területigény erre mintha hus is fogyasztanék. Ráadásul sokan vitatják, hogy a tejtermék egészséges lenne… Elméletileg - de csak elméletileg, egyelőre - én is a vegán értendet tartom helyesnek, egészségesnek és végső soron fenntarthatónak, környezet- és természetbarátnak.
J.Sz.István Levente A vegán étrend kapcsán maximálisan egyetértünk. Sajnos én még nem valósítottam meg, de terveim azok vannak hosszú távra 🙂
Levente J.Sz.István Én is úgy látom, ha élelmiszer-önellátásról beszélünk, akkor megkerülhetetlen az étrend kérdése. Erről egy olyan előadás ami tetszik nekem, merem ajánlani, gondolkodjunk együtt rajta :
J.Sz.István Mivel van egy táplálkozásról nyitott téma, ott írok erről a filmről 🙂 https://csapat.org/d/29-taplalkozas-es-teveszmek/9
Levente Levente a walipinivel (mely melegház) kiegészítve egesz jó lehet, ha 12 hónapos önellátó zöltségtermelésben gondolkodunk
Levente Ertsey Attila “ Túlélő egyszeregy” itt: https://docs.google.com/document/d/1uZgcl9xXjrC9xxdgvRILECNw7RBqxMkyZpnMltMbXaw/edit?fbclid=IwAR1Z2CdiAwuLkCpEcrz-t_-_-BXWsd5XddEEe5cLAELFkW6ZsQFw9lNnqb4 érdemes letölteni sztem, nagyon jó összefoglaló
Levente A Somogy megyei Krisna-völgy kitünő esettanulmány arra, hogy mennyiben lehetséges a 21 században kivonulni a fogyasztói kapitalizmus rendszerből társadalmi értelemben, gazdaságilag, energetikailag vagy akár lelkileg. A lehetőségek mértékét vitatja meg Pogi a helyszínen Caitanya Das-al (azaz Karády Csabával ). Egyben bemutatják a projekt különböző aspektusait.