J.Sz.István Ez nekem is feltűnt, szemet szúrt, amit írtál. Szerintem jó, hogy eddig is eljutottak, csak azt nem világos, hogy ők pusztán csendesebb, várostól távolibb helyre vágytak-e vagy teljes önellátásra és pénzmentességre. Bennem is megfogalmazódott, hogy ők könnyebben vennék már azt az akadályt, hogy ha megszűnne ez a rendszer teljesen, de amíg van még egy házuk, akkor az tudattalanban mindig egy B tervet takar és bebiztosítás, amiben lehet ősbizalomhiány, nem leírni akarom őket, mindössze a kitisztítani azt, hogy valóban mi van. De nem tudom, hogy ők mit szeretnének valójában.
Olaszországban voltam úgy egy családnál egyszer két hetet, akik annyival voltak elébb, hogy volt egy kis olíva ültetvényük, amiből mindig kijött az éves olajfogyasztásuk, a préselést ők csinálták. Volt mogyorósuk is, amiből Nutellát készítettek és elkezdtek cserekereskedni, lisztre, cukorra és sajtra cserélték. A zöldséget, gyümölcsöt maguknak termesztették, húst nem ettek. Pénzt ugyan kerestek, nem sokat, de talán ennyivel előbb voltak, amiket felsoroltam. Ők egy tanyát vettek meg és egy nagyvárosból költöztek oda, úgy, hogy mindenüket eladták. Jól kijöttem velük. 🙂