Csillagok között (Interstellar)
Ha már idő és fantasztikum, akkor ajánlom ezt a filmet. Igaz, hogy egy 2014-es alkotás, és a tévében is folyamatosan adják, de aki még nem látta, annak érdemes megnézni.
Zenéjét Hans Zimmer készítette, rendezője Christopher Nolan.
“Nolan saját bevallása szerint is a filmre hatást gyakoroltak a 20. század nagy sci-fi alkotásai, így a Metropolis, a 2001 Űrodüsszeia és a Szárnyas fejvadász. Különösen Stanley Kubrick alkotása tett nagy hatást a munkára, több jelenet a rendezőlegenda előtt tiszteleg: űrben zenére keringő űrhajó, a monolitra hasonlító robotok. (Wikipédia)”
Idézetek a filmből:
“Többnyire csak amíg ellátunk, addig ér az empátiánk.”
“Lehet, a szeretet a lenyomata vagy az átszűrődése egy magasabb dimenziónak, amit tudatosan nem érzékelünk. (…) A szeretet tehát az egyetlen számunkra is érzékelhető dolog, ami átlép időn és téren. Talán érdemes lenne megbíznunk benne, ha nem is értjük még a működését.”
"Miután megszülettetek, anya mondott nekem valamit, amit nem egészen értettem. Azt mondta: “most már azért élünk, hogy emlékek legyünk számotokra”. Azt hiszem, már értem, mire gondolt. Szülőként az ember a gyerekei jövőjének kísértete."
“A Földet csak a bölcsőnknek szánták, a sírunknak nem.”
“Olyan mintha elfelejtettük volna, kik vagyunk. Felfedezők, kutatók vagyunk, nem pedig tűzoltók… Régen az égre néztünk és azon töprengtünk, hogy hol a helyünk a csillagok között. Most lefelé nézünk, és csak fészkelődünk a porban.”
“A szeretet az egyetlen, ami téren és időn átível.”
"Ne várd szelíden azt a végső éjt,
Tombolj, dühöngj, az alkony hogyha jő,
Védd, védd, amíg csak védheted, a fényt.
Ha minden büszke harc már véget ért,
És karjaidban nincs is már erő,
Ne várd szelíden azt a végső éjt.
Védd, védd, amíg csak védheted, a fényt."