(sajnos nem tudom a címét)

Gross Arnold (1925-2015) - Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus. Színes rézkarcaival nagy sikereket aratott.
Részletgazdag, nagyon aprólékos, kedves, játékos, mesés. Minden rézkarcába úgy el lehet merülni, ahogy az egyik kedvenc társasjátékomban: https://reflexshop.hu/micro-macro-crime-city?keyword=city
De vannak böngésző gyerekkönyvek is hasonlók: https://bookline.hu/product/home.action?_v=Rotraut_Susanne_Berner_Teli_bongeszo&type=22&id=98048
Régen a Tesz-Vesz város volt hasonló. 🙂
Nem mellékesen nézzétek meg a szív alakú leveleket körbe a kereten. Én imádom a Pásztortáska nevű növényt. 😄 Pont ilyen cuki kis szívecskések a levelei.

Egy olyan festményt mutatok meg Nektek, amit nagyon szeretek. Aki járt nálunk az már ismeri. Nem egy híres festőművész, hanem az öcsém festette. Nem tudom mi okból, de egy vékony , úgynevezett csomagolópapírra készült, el is volt szakadva pár helyen mikor hozzánk került, de sikerült berámáztatni. Mérete 100×75 cm.
Címe nincs, én A bolond nevet adtam neki. Szeretem a színeit, a bolond mosolyát, ahogy ül a trónon, mintha azt mondaná így kell ezt csinálni, csak lazán.

Kinga Látom, hogy egy idős ember a bolond. Nyugodt a tekintete. És mintha egy trónon ülne. Nem rossz életcél. 🙂

Léna Minden benne van, amit jó lenne elérni : szép kor, sokszínűség (na nem a mai értelemben 🙂), derű, lazaság, bolondság, önuralom … Ezért szeretem és ezért osztottam meg Veletek.

Ennyivel később: 5 nap

Paul Klee - Szicíliai hangok

Már évszázadokkal ezelőtt szerettek a művészek elutazni Itáliába. Azt mondják, hogy még a németalföldi festők korában lehetett érzeni valamit az ókor szelleméből. Klee is elutazott. Szerintem neki még sikerült elcsípni valamit, pedig a múlt században volt a kirándulása. 🙂
        ui.: Klee hallotta a színeket. 😉
        Közel áll hozzám az akvarelltechnika.

Kinga számomra ez a festmény mutatja, hogy a bolond mindig öreg lélek. Az mellett a trónon se vetette le ruháját, vagyis merészelt gyermek maradni…nem vakítja hatalom, nem érdeklik a társadalmi ’normák". Nem projektál, nem képzel vmit bele a helyzetbe ( nem ül mereven, csak hanyagul), szem előtt a derűt tartja. Az udvari bolond az uralkodó ellentéte, figyelmeztet, hogy a karmánk tevkepzetei nem a valóság. Úgy uralkodik, hogy megértette a lényeget: amíg ki tudjuk nevetni magunkat, van remény. Szerintem nagyon jó kép, őszintén 🙂

Ennyivel később: 17 nap

Nagyon híres festők alkotásai is veszélyben vannak Harkovban, ahol eddig a Művészeti Múzeumban voltak kiállítva, de most biztonságba helyezték őket.

Ott voltak kiállítva Ilja Repin, Ivan Aivazovsky festményei, Tarasz Sevcsenko nagyon érdekes munkái. Mindegyikük épségben van állítólag. Ivan Aivazovsky a 19. század híres orosz művésze, a festészet egész történelmének egyik leghíresebb tengeri festője.
        https://hu.erich-hartmann.com/aivazovsky-15-leghiresebb-festmenye.html

A Harkovi Művészeti Múzeumban található Repin híres festménye, a “Kozákok levelet írnak a török szultánnak” - lásd a képen. (VilagHelyzete)

J.Sz.István Szíriában is nagyon sok történelmi helyet, szobrot az ISIS elpusztított.

https://korkep.sk/cikkek/uncategorized/2015/05/26/unokaink-sem-fogjak-latni-a-kalifatus-kulturarombolasa-kozel-keleten/

Más:
          Bezzeg az lelketlenebbnél , lelketlenebb indusztriális stílusban épület lakóházak, bútorok ma nagyon menőnek számítanak. A letisztultságtól az egyszerűségre törekvésük a legborzasztóbb. Értem én, hogy ezt gazdaságosabb előállítani. Végülis tökmindegy, mert az istenadta népnek úgy is az jó, amit fent megmondanak.
          Pedig milyen lelki mélységet kap pl.: egy napsugaras ház Szegeden, amit kézzel készítenek:

Ennyivel később: 13 nap

A csíkszeredai Petőfi Sándor utca.
          Akvarell, 70×45 cm, ma rámáztattuk be, még nincs meg a helye, bár vannak ötletek.
          Dávid fiúnk festette, két - három éve.