A csíkszeredai Nest bevásárlóközpontról lenne néhány gondolatom, illetve a műközösségről és a tömegesedés jellemvonásairól. Már a neve is sejteti, hogy milyen vacak manipuláció van a háta mögött. Fészket jelent magyarul, úgy vélem legtöbbünk ezt tudja, ámbár a szótár szerint még jelent: meleg otthont, rejtekhelyet és társaságot. Szóval értjük gondolom milyen sunyi befolyásolás van ebben benne. Meleg otthon? Rejtekhely? Értelmezzem úgy, hogy egy családi ebéd együtt, szeretetben vagy egy közös kirándulás az erdőn az már nem elég meleg és családias? Ebből kifolyólag úgy veszem észre, miképpen nem, hanem el kell menni a Nest-be, hiszen ott az ismerősökkel össze lehet jönni, találkozni, a gyors étteremben a mű ételek, italok között kábulni. Otthonról el kell rejtőzni, egyenesen el kell szökni, és erre mi a legjobb megoldás? A Nest természetesen, hiszen teli van az csillogó-villogó üzletekkel, színes ruhákkal, minden cókmókkal és szép fények altatják az embereket ott. A tökéletes rejtekhely, nem? Elrejtőzni önmagunk elől.
Ezek a műközösségeket egy kifejezetten erős viszony tartja össze: a szándék és a cél. Ugyanazért a célért mennek: jómódúságból, hogy ezt “megengedhetjük magunknak”, kivagyiságból, hogy elmondhassák “én ezt a plázában vettem”, divatból, zülleni, megfeledkezni a gondokról, ez lett a fennkölt családi program a hétvégére immáron és ez csak fokozódik ebbe az irányba. A tudattalan szándék pediglen az benne, hogy megmutassam én is a (csorda)közösség tagja vagyok, azt csinálom, mint a többi és nem lógok ki, de nem is akarok, megfelelek a divatnak, amit a tömeg szajkóz. Az efféle nagy bevásárló központok azért “hasznosak”, mivel az emberek itt találkozhatnak a többivel, akik ugyancsak azért mennek, hogy lássanak más embereket, hiszen a munkahelyen, a családon kívül nem sok társukkal van idejük találkozni. Csakhogy ez az indok sem helyénvaló, természetellenes. Továbbá azért műközösség, mert valójában az ösztönös tömegszellemen kívül más nem tartja össze őket, csak az, hogy egy légtérben vannak és ugyanazt csinálják: züllenek. Egyszóval szellemi szintű kötelék nincs, semmilyen magasabb rezgésű kapcsolat nem alakul ki, mindössze a bólogató birkafajta típusú jellemvonás.
A lezárások után ez a tömegesedésre való hajlam még inkább erőteljesebbé válik, minél több megszorítás lesz az emberek annál jobban összejönnek egy idő után, viszont sajnálatos módon az efféle züllésre alkalmas helyeket válasszák túlnyomórészt, mintsem ehelyett kimennének a természetbe például és gyönyörködnének a világban, a teremtés csodájában.
Értelemszerűen ez bárhol ily módon van, a tömeg mindenhol egyformán működik, csupán én a közelünkben meglévő példát akartam felhozni jelenleg. Elképesztő az a tömeg, ami beáramlik, igaz távolról láttam, soha nem jártam be, noha voltam többször ilyen helyen más országokban, és amit ott megfigyeltem azt szőttem bele a fenti gondolatsoraimba. Csak a mai nap látván ezt a kocsiból ledöbbentett, ugyanakkor igazolást nyertem, miképpen a tömeg az mindenhol és mindig tömeg. Ez néhány sor jött most ki belőlem.