Igen, egyetértek mindenkivel.
De talán nem is az a mondat a fontos😃
Nekem az tetszik benne, hogy egyszerűen és szépen beszél a nemek közti különbségekről.
Duális világ duális emberi megjelenése, mindenkinek megvan benne a “saját dolga”
Ami jó így. A férfi lelkű amazonok mára kiharcolták az ún. egyenjogúságot, amivel eltűnt az udvariasság, előzékenység, most férfi munkát végez(het)nek a nők, és rengeteg férfi gátlás nélkül beszél velük durván, pofátlankodik a sorban eléjük, stb.
Az, hogy én házat építek, Te otthonná varázsolod, abban én sem látok egyenlőtlenséget, sőt. Mindenki azt teszi, amihez legjobban ért és tanulunk egymástól.
Számomra ez csupán azt példázza, hogy “a világ felett őrködik a Rend”. (Wass Albert)
Ugyanakkor azt is gondolom még, hogy Golding szemszögéből nézve (természetesen) igaza van: úgy érti ezt a mondatot, hogy mivel őbenne nincs meg a nők ezen képessége, ezért többnek gondolja őket. Nyilván meg is fordíthatta volna a gondolatot (gondolom magában meg is tette, csak legfeljebb azt nem írta le 🙂) miszerint a férfi a több, hiszen a férfi alkot és életteret teremt.
Végső soron pedig ez az egész gondolat csupán egy az ego számtalan játékszere közül, hiszen se egyenlők nem lehetünk különbség nélkül és nem is különbözhetünk egyenlőség nélkül. Nincs jó rossz nélkül és fordítva.
Mindez kizárólag az ego világnézetében nyer értelmet, anélkül pedig teljességgel értelmetlen bármely különbözőség.